Meldpunt Veilige en Eerlijke Sport

De KNBSB heeft een Meldpunt Veilige en Eerlijke Sport voor haar leden: één centraal loket binnen de bond waar alle meldingen van grensoverschrijdend gedrag en andere integriteitsschendingen gedaan kunnen worden. Als je melding wilt maken van bijvoorbeeld: fysiek of verbaal geweld, discriminatie, seksuele intimidatie, dopingovertredingen of matchfixing dan doe je dat bij het Meldpunt Veilige Sport. 

Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat erover of meld het. Er zijn verschillende manieren om in gesprek te gaan. Zo kan je met de vertrouwenscontactpersoon van je eigen vereniging praten, of contact opnemen met de Integriteitsmanager van de KNBSB. Het is aan jou om te beslissen welke manier het beste bij je past. Iedere optie is goed aangezien al deze partijen met elkaar een netwerk hebben opgezet om zo goed mogelijk ondersteuning te bieden en als nodig door te verwijzen.

Melding doen bij het Meldpunt Veilige en Eerlijke Sport

Een melding doen betekent dat je je zorgen en vermoedens deelt met het meldpunt, zodat we ermee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld iemand aanspreken, bemiddelen of een (tuchtrechtelijk) onderzoek laten doen. Samen zorgen we voor een veilige sport. 

Wil je een melding doen? Neem dan contact op met:

  • Sonja Noort; integriteitsmanager KNBSB, via e-mail of telefonisch op +31 614223005.
  • Vacature: Contactpersoon Veilige en Eerlijke Sport

De integriteitsmanager en contactpersonen Veilige en Eerlijke Sport

De integriteitsmanager en de contactpersonen Veilige en Eerlijke Sport voeren geen vertrouwelijke gesprekken met betrokkenen. Informatie kan niet vertrouwelijk worden behandeld, maar moet indien nodig gedeeld kunnen worden met andere functionarissen of instanties.

Bij het meldpunt doe je een melding over mogelijke integriteitsschending. De integriteitsmanager of de contactpersonen Veilige en Eerlijke sport zorgen dat een melding op de juiste wijze wordt behandeld bij de KNBSB of bij een andere bevoegde organisatie, zoals het ISR of de dopingautoriteit. In sommige gevallen kan zelfs sprake zijn van een meldplicht. Wil je meer weten over de meldplicht, kijk dan hier.

Vertrouwelijk advies

Als iemand vertrouwelijk advies wil, kan contact worden opgenomen met een vertrouwenspersoon. Bij een vertrouwenspersoon kan geen officiële melding van ongewenst gedrag of een integriteitsschending worden gedaan. Een vertrouwenspersoon en integriteitsmanager kunnen dan ook nooit één en dezelfde persoon zijn. Een vertrouwenspersoon kan wel adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Het Centrum Veilige Sport kan zo nodig doorverwijzen naar een vertrouwenspersoon. De casemanager van het CVSN doet de eerste opvang. Samen met de melder bespreekt de casemanager de inzet van een vertrouwenspersoon voor persoonlijke begeleiding. De vertrouwenspersonen zijn bedoeld voor slachtoffers, beschuldigde en andere melders die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag in de sport.

Centrum Veilige Sport Nederland 

Je kunt ook melding doen bij het Centrum Veilige Sport Nederland. Dit is het landelijke meldpunt voor alle sporten. Het Centrum Veilige Sport Nederland is telefonisch te bereiken via 0900-2025590 (werkdagen van 8:30-17:00 uur).  

Zit jij in het bestuur van jouw vereniging? Neem dan sowieso contact op bij een mogelijke integriteitsschending. Zo draag je bij aan een veilige, eerlijke en schone sport voor iedereen. 

FAQ

Via deze link vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen rondom dit onderwerp.